BARSZCZ ze… śledziem…WIELKOPOLSKI

Posted: 19 listopada 2014 by margot2you in ZUPY

(8)

Moja druga Babcia Wielkopolska robiła różne ciekawe potrawy,ale takiej nie pamiętam.Ciekawa jestem czy któryś/któraś z moich WIELKOPOLSKICH ZNAJOMYCH zna ze swojego domu TAKI  właśnie barszcz……..

Garstkę niewielką suszonych grzybów zalać wodą i zostawić na noc. Szklankę fasoli JAŚ także zalać wodą i także zostawić na noc. Śledzia solonego namoczyć w wodzie,usunąć skórę , ości ,wszystko co się da 🙂 zalać połówka szklanki mleka  i zostawić tak na  godzinkę. Teraz oczywiście możemy kupić  płaty matiasów i  oszczędzić tej roboty,ale to już nie to samo 🙂

Ćwierć kilo buraków upiec w piekarniku,obrane i ostudzone  zatrzeć na tarce ( łezki 🙂

Ugotować grzyby,ostudzone pokroić w paseczki.

Na patelni  zeszklić posiekaną dużą cebulę.

Śledzie umyć,osuszyć na papierowym ręczniku, pokroić w paski.

Ugotować fasolę.

Do zagotowanego wywaru z grzybów dodać buraki i cebulę.Gotować ok 10- 15 minut. Przecedzić, dodać grzyby i śledzia.Doprawić pieprzem i sokiem z cytryny.

Barszcz podawać z ugotowana fasolą wymieszaną z olejem.

Nie wiem,nie znam,nie orientuję się,ale skoro KTOŚ tak jadał…musiało smakować 🙂

Reklamy
Komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s