ZUPA GRZYBOWA… po prostu

Posted: 19 listopada 2014 by margot2you in ZUPY

(11)

Żadnej filozofii.Czysta forma.

Bierzemy tyle grzybów, ile chcemy potem zużyć do pierożków,kulebiaków i innych uszek 🙂 albo jako dodatek do śledzi…Gotujemy je w dużej ilości wody aż staną się …ugotowane 😀 Przecedzamy.Do wywaru wysoce esencjonalnego dodajemy w całości 2 obrane cebule,pokrojone w talarki marchewkę, pietruszkę i w paski kawałek selera…Wrzucamy kilka ziaren pieprzu,ziela angielskiego , ze 2 listki bobkowe. Gotujemy.Pod koniec wrzucamy kilka ugotowanych uprzednio grzybków…takie ładniejsze kapelusze 😀  Możemy zamknąć  gorąca zupę w słoikach twistowych,jeśli zapobiegliwie kilka dni przed Wigilią ugotujemy zupę grzybową. Podajemy  czystą,niezabielaną,najlepiej z kluseczkami typu łazanki. Posypujemy zieloną natką pietruszki. Niektórzy lubią jeść tę zupę z pęczakiem.

Nie zapominajmy o wyjęciu przypraw z zupy…..To nieelegancko, gdy biesiadnicy plują pieprzem i krztuszą się listkiem bobkowym.To jednak źle świadczy o kucharzu 🙂

Zaniepokojonym czytaczom donoszę,że  pozostałe grzybki kroimy drobno lub przy pomocy maszynki do mięsa,mielimy  na farsz do czegokolwiek 🙂 Tak oto ogarniamy sytuację z prostą,ale turbopyszną zupą wigilijną grzybową 😀

Właściwie ,by nie psuć sobie smaku….nie opiszę już żadnej inne zupy grzybowej.Moja mi wystarczy 😀

Reklamy
Komentarze

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s