ŻUREK wigilijny…….? A taaak.

Posted: 22 listopada 2014 by margot2you in ZUPY

(20)

Chcecie to wierzcie, chcecie nie wierzcie…..ale sa miejsca w Polsce,gdzie jada się żurek na Wigilię. Postny, a jakże,ale żurek 🙂

Garść suszonych grzybów moczymy kilka godzin. Gotujemy. 3 cebule kroimy w kostkę i smażymy na masełku, gdy gotowa…zalewamy woda, dodajemy liść bobkowy,zwany laurowym, ziele angielskie, ,kminek. Gotujemy ok 10 minut na wolnym ogniu.Kroimy kromkę prawdziwego razowca w kostkę i dodajemy do żurku.Wlewamy też wywar z grzybów i same grzyby pokrojone w paseczki,na końcu zakwas na żur.Doprawiamy sola i pieprzem.Podając na talerzach czy w miseczkach …wcześniej wkładamy pokrojone w ćwiartki jajko na twardo.

I znowu żadna filozofia….Jedyna różnica z wielkanocnym żurem…to brak kiełbaski białej 🙂 Jak post to post 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s