ĆWIKŁA…

Posted: 23 listopada 2014 by margot2you in DODATKI

(3)

„Nuż też ćwikiełki w piec namotawszy,a dobrze przypiekłszy, nadobnie ochędożyć. W talerzyki nakrajać, także w faseczkę ułożyć, chrzanikiem co najdrobniej ukrążawszy, przetrząsać, bo będzie długo trwała, także koprem włoskim, troszkę przetłukszy, przetrząsać, a octem pokrapiać,a sola też trochę przesalać; tedy to jest tak osobny przysmak, ani twoje limunije, bo i  rosołek barzo smaczny, i  sama pani ćwikła, bo już będzie i barzo smaczna, i barzo nadobnie pachnęła. ”

[Mikołaj Rej, ŻYWOT CZŁOWIEKA POCZCIWEGO ]

W jednym z najstarszych zachowanych przepisów kulinarnych tak nauczał Mikołaj Rej,jak z ćwikiełka się obchodzić , była smaczna i nadobnie pachniała…Była to druga połowa XVI wieku.

My zgodnie z przepisem staropolskim pieczemy  1 kg buraków w skórce….w piekarniku.Nastepnie po ostudzeniu obieramy.Zależnie od upodobań  kroimy w cienkie plasterki/ półplasterki lub ucieramy na tarce o małych oczkach.Dodajemy ….znowu wg zwyczaju i upodobań: albo zakwas buraczany zmieszany z sokiem z cytryny, albo wode z octem.albo wodę z kwaskiem cytrynowym…..No jest trochę tych możliwości.Dodajemy kilka łyżek świeżo tartego chrzanu…lub chrzanu ze słoika…..ale tylko sprawdzonej firmy.Dosmaczamy solą i cukrem.Wkładamy do słoików,zakręcamy i stawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Pamiętajmy, że ćwikła powinna być lekko przykryta  sokiem chrzanowo- winnym, dzięki czemu nie wysycha.

MOC  ćwikły zależy od nas.Ja preferuje średnioostrą…Lubię smak buraczków z posmakiem chrzanu,a nie piekielne ognie w przełyku palącego chrzanu,który zabija swoją mocą słodycz buraczków. Lubię też ten ciemnoczerwony buraczkowy kolor….stąd nie żałuję kwasku, który  utrwala tę czerwień, ale kontroluję ilość…co za wiele to niezdrowo 🙂

Reklamy
Komentarze
  1. margot2you pisze:

    Reblogged this on O wyższości Świąt Wielkiej Nocy and commented:

    a jednak….coś podkradłam ze swojego wigilijnego bloga 🙂

    Polubienie

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s