KULEBIAK z kapustą i grzybami…

Posted: 23 listopada 2014 by margot2you in KULEBIAKI KLUSKI PIEROGI I IN...

10 dkg suszonych grzybów…kto lubi smak bardziej grzybowy może dać podwójna porcję grzybów…namoczyć na noc.Ugotowac nazajutrz.

1/2 kg poszatkowanej kiszonej kapusty zalać wywarem z grzybów,dodać 2 liście bobkowe,zwane laurowymi, 6 ziarenek pieprzu, 4  ziarenka ziela angielskiego, 2 goździki i skórke z cytryny.Gotować na średnim ogniu 1/2 godziny.Posiekane 2 cebule przesmażyć na oleju,dodać pokrojone w cienkie paski grzyby, doprawić sola i pieprzem.Ugotowaną kapustę zestawić z ognia, wyjać wszystkie przyprawy.Do kapusty dodać grzyby z cebula, wsypać mielony jałowiec,pieprz i sól do smaku,dobrze wymieszać, odparować, przestudzić,wymieszać z 2  łyżkami orzechów włoskich i drobno pokrojonymi 2 jajami ugotowanymi na twardo. Rozłożyć 30 dkg mrożonego ciasta francuskiego.Przygotowany farsz nałożyć na cieście.Zlepić mocno brzegi.Wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Zrobić niewielkie otworki w cieście ,by farsz mógł odparować.Ułożyć na formie posypanej mąką wstawić do nagranego do 200 stopni C piekarnika i piec 1/2 godziny.

Podajemy na gorąco lub na zimno.

Gdy kulebiak upieczony jest np. dzień wcześniej lub rano…zawijamy go w folie,wkładamy do lodówki.W odpowiedniej porze przed Wigilia wyjmujemy.Tuż przed podaniem wstawiamy do piekarnika na 15 minut i podgrzewamy.

SMACZNEGO 😀

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s