KARASIE po POZNAŃSKU…

Posted: 24 listopada 2014 by margot2you in KARAŚ

(2)

Była mowa o gotowaniu zupy rybnej z małymi karaskami,okońkami i płotkami w roli głównej…ale to była zupa,więc mix smaków.

Czas na KARASIA w roli głównej solo.Sprawiamy 1 kg karasi.Po umyciu, osuszone nacieramy lekko solą, panierujemy w mace, smażymy na silnie rozgrzanym oleju na złoty kolor. Na patelni topimy łyżkę masła i odrobinę mąki…robimy biała zasmażkę. Rozprowadzamy 2 łyżkami wody z cukrem ,pieprzem i sokiem z cytryny.Mieszamy z 1.5 szklanki śmietany.

Usmażone karasie układamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy sosem, wstawiamy do piekarnika na 15 minut.

…nie jestem zwolenniczką podawania ziemniaków na Wigilię,ale w niektórych rejonach kraju, w niektórych znanych mi domach do tak przyrządzonych ryb podawane są ziemniaki z wody.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s