ROLMOPSY….śledziowe :D

Posted: 24 listopada 2014 by margot2you in Śledź jaki jest każdy widzi

(9)

Oj, śledzie, piklingi,

Oj, wędzone ryby !

Żebyście wy nóżki miały.

Nie zostawiliby! Nie poodlepiają

Szprotek pozlepianych

A w rolmopsach nie darują

Zatyczek drewnianych.

[J.Tuwim, KWIATY POLSKIE ]

…..bierzemy tyle matiasów , ile potrzeba. Każdy płat  smarujemy musztardą od środka.3 ogórki konserwowe lub korniszony siekamy,2 cebule takoż i posypujemy nimi posmarowane musztarda matiasy.Oprószamy pieprzem i ciasno zwijamy. Spinamy wykałaczkami i ciasno układamy w słoju.

Przygotowujemy zalewę: 1/2 litra wody.50ml octu 6-procentowego,posiekana 1 cebule i liść bobkowy,zwany laurowym. Zagotowujemy.Studzimy i  zalewamy rolmopsy. Na wierzch wlewamy ok.30ml oliwy.Odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni.

Rolmopsy możemy   równie dobrze faszerować suszonymi pomidorami, suszonymi  śliwkami i in……

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s