SANDACZ lub SZCZUPAK w galarecie

Posted: 5 grudnia 2014 by margot2you in Sandacz, SZCZUPAK

PORCJA z 1 kg ryby.

Ze sprawionej ryby wykroić filety ze skórą, pokroić na kawałki ok 5-6 cm. Skórkę na każdym kawałku naciąć w 2 miejscach.

Bierzemy 2 cebule, pietruszkę , marchew i kawałek selera, łby, płetwy, ogon, kręgosłupy….gotujemy wywar,uprzednio posoliwszy i popieprzywszy…..Gotujemy ok,2.5 szkl. wywaru. Wyjmujemy wszystko, odcedzamy.Wkładamy delikatnie skórka do góry kawałki ryby i gotujemy ok.20 minut.Po lekkim ostudzeniu wyjmujemy  kawałki ryb i zdejmujemy z nich skórkę.Kładzemy te kawałki na głębokim  półmisku ciasno obok siebie,każdy kawałek przekładając cząstka lub plasterkiem jajka ugotowanego na twardo i gałązką natki pietruszki.Dekorujemy wg uznania plastrami ugotowanej marchwi,groszkiem……Porcje ryby i dekoracje zalewamy gestniejącą żelatyną rozpuszczoną w wywarze z dodatkiem wody,jeśli potrzeba.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s