Serce z piernika

Posted: 12 grudnia 2015 by margot2you in Bez kategorii

Kulinarny Blog Samanthy

Dla miłośników piernikowych smaków polecam serce z piernika. Miodowy piernik intensywnie korzenny, przełożony powidłami śliwkowymi, które sprawią, że  jest wilgotniejszy i zyska kwaskowaty, orzeźwiający smak.

Serce z piernika bogato polane czekoladą i udekorowane marcepanowymi gwiazdkami. Przepyszne i doskonałe na swiąteczne wypieki.

Serce z piernika

Serce z piernika

Składniki:

  • 200 g naturalnego miodu
  • 120 g ciemnego cukru brązowego
  • 65 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody spożywczej
  • 1 łyżka przyprawy do pierników
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 jajka

oraz:

  • 100 g gorzkiej czekolady powyżej 70%
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • ok. 80 g masy marcepanowej jasnej
  • srebrne groszki cukrowe
  • 200 g powideł sliwkowych

Serce z piernika

Serce z piernika

Wykonanie:

  1. W rondelku na srednim ogniu rozpuścić /nie gotować/ masło, cukier, miód i mleko.
  2. Pozostawić do wystudzenia w temperaturze pokojowej.
  3. Do masy dodać jajka i sok z cytryny, zmiksować.
  4. Mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, kakao, przyprawami, przesiać i dodać do płynnej masy.
  5. Zmiksować…

View original post 75 słów więcej

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s